7 Şubat 2014 Cuma

WordPress temanızı değiştirirken yapmanız gerekenler


WordPress temanızı değiştirirken yapmanız gerekenler adlı konuda detaylı bir anlatım yapayım istedim :).

Bazı WordPress odaklı siteleri takip ediyorum . Bu takip ettiğim sitelerden birisi mesela halenur’un sitesi olan halenur.net :).  Bir sitenin tasarımı aslında o siteyi yansıtan imajıdır. Çoğu kişi bunun farkında değil aslında. Yada farkında olsa bile hiç aldırmıyor.

 Belkide WordPress hakkında yeteri kadar bilginiz yok ve bu yüzden tema değiştirmek istemiyorsunuz ? Yada üşeniyorsunuz ?

Ee o zaman ben size sorayım arkadaşım blog yazmanın amacı nedir ? O siteye ziyaretçiyi geçtim Takipçi kazandırmak istemiyor musun ?
 İstiyorum ! diyorsan şimdi benim yazdıklarımı iyi oku ve artık şu saçma sapan şeylerden vazgeçin.


WordPress Temalar değiştirme Detayları

Temaları değiştirdiğinizde, tüm her şeyiniz gidiyor. Örneğin yeniden logonuzu paneli var ise uygun yerlere yüklemeniz veyahut yan menüye(sidebar) eklemiş olduğunuz kodların kaybolması gibi. Gelin sizle bu işi daha detaylı görelim.
1. Gereksiz Sidebar Kodlarından tasarruf

Bazı siteler görüyorum adam sidebar’a(yan menü) ne bulduysa doldurmuş. Yok burçlar , yok günlük sözler yok gazeteler. Yahu arkadaşım hem sen link çıkışını arttırıyorsun hemde siteye mobil ile giren insan sitene girerken çok oyalanıyor. Bunun başlıca nedeni ise senin eklemiş olduğun kodlar. Bu kodlar yüzünde boğulma oluyor sitede ve adam sitene girmekten  bir anda vazgeçiyor. Uzuuuun sözün kısası ise gereksiz kod ekleme kardeşim sitene. Ha tamam eklersin alexa widget ama o gereksiz şeyleri ekleme sitene ekleme !
2. STAT İZLEME KODU

Birçok kullanıcı  Google Analytics kullanmakta günümüzde. Google Analytics kodunun  bile yanlış bir yere eklenmesi gereksiz kod kalabalığına neden oluyor. 2013 yapımı temalarda genellikle bunu önlemek için özel bir alan oluşturuyorlar. Bu alan sayesin de gereksiz kod kalabalığı önlemiyor.

 3. Silinecek Eklenti Kontrolü

Her tema için aynı eklenti kullanılacak diye bir şey yok. Bazı temalar için farklı eklentiler gerebilir fakat gereksiz eklenti kullanımından kaçının.

Sitenizde kullanmanızı tavsiye ettiğim eklentiler :

1- Google XML Sitemaps : Bu eklenti sayesinde sitenizin index alma hızında büyük bir artış meydana gelecektir. Bu da sizin sitenizin arama motorların da daha hızlı yukarı çıkmanızı sağlayacaktır.

İndirmek İçin Tıkla

2- All in One SEO Pack : Bu eklenti sayesinde sitenizin Seo ayarlarını yapabilirsiniz. Yani Ana sayfa başlığınızı , Hedef Kelimelerinizi ve Meta yani sitenizin açıklamasını ekleyebilirsiniz.

İndirmek İçin Tıkla

3- SEO Friendly Images : Türkçesi Seo dostu resimler anlamına gelen bu eklentimiz sayesinde görsel aramalar ile sitenize ziyaretçi gelmesini sağlayabilirsiniz.

İndirmek için Tıkla

4- SEO SearchTerms Tagging 2 : Bu eklenti sitenizde yazmış olduğunuz yazıların içine arama moturu vasıtasıyla hangi kelimelerden yazınıza ulaşılmış olduğunu göstermeye yarayan bir Seo eklentisidir.

İndirmek için Tıkla

Bu eklentiler arasından özellikle Google XML Sitemaps çok önemli bir eklentidir. Sitenizin daha hızlı index almasında büyük bir rol oynar.
4. Bozuk eklentiler ve eksik dosyaları

İşte en sevmediğim maddeye geldik. Her temada karşıma çıkıyor arkadaş ya ! Eklentileri tam kurarsın ya. İçerisinden birisi hooop hata vermiş. Şimdi bilgin varsa uğraş ya yoksa ?  Bozuk eklentilerden nefret ettiğim kadar hiç bir şeyden nefret etmiyorum arkadaş ya. Eklenti dosyalarını WordPress arşivinden indirirseniz %99 eksiksiz oluyor. Bu ek bilgiyi de vereyim size.
5. Reklam yerleşimi ve tasarım renkleri

Birçok bloglar veya siteler gibi  her site reklam alır. Almayan bloglar  kaldı mı bilmiyorum ama eğer alıyorsanız da seviyeli alın abi ya. Siteye giriyorsun anasını satayım  her yer reklam lan ! Adam birde sağ tık engeli yapmış. Haaah şimdi gir de içeriği oku abi ya. Öyle bir hale geliyor ki abi site. Adamın yazdığını okumayı bırak reklamları kapatana kadar canım çıkıyor lan. 2. bir konu ise tasarım renkleri. Son zamanlarda özellikle 2 tip tasarım rengi ortada geziniyor. Birisi siyah renk diğeri ise tüm renklerin bulunduğu bir renk cümbüşü(hiç yazmayınca bu kelimeyi insan çümbüşü diye yazabiliyor). Siyah renk tasarımları daha çok kişisel blog tutan arkadaşlar kullanıyor. Tabii onlara kişisel blog diyebilirsek ! Neyse ki Hale gibi hala kişisel yazanlar var.  Adam sitesine kişisel demiş ama içerisinde teknoloji var hahh ?! .  Rengarenk temaları ise daha çok genel blog yada güncel blog dedikleri kategori altında yazanlar kullanıyor.
6. Rss abonelik oluşturma.

RSS, web sitenizde yayınladığınız materyalleri yani yazıları başka insanlara özel bir sistem sayesinde erişmesini sağlayan harika bir yazılımdır. Really Simple Syndication veya Rich Site Summary anlamına gelir. En sevdiğiniz web sitesinde güncellemeleri takip etmek istiyorduk hatırlar mısınız ? bilmem ama o günler de her gün siteye girip acaba yeni yazı yazmışlar mı ? diyerek bakardık. Şimdi ise bu harika yazılım sayesinde Değişik sistemleri çok kolay bir şekilde takip edebiliyoruz bu süper değil mi ?

Bu uygulama o kadar çok gelişti ki artık insanlar her yerden erişim sağlayabiliyorlar bu yazılıma. Özelikle son günlerde yada son yıllarda en çok kullanılan Outlook adlı Windows programında bile Rss ile web sitelerini takip edebiliyoruz.

WordPress gibi birçok Web İçerik Yönetim Sistemleri RSS beslemeleri için destek vermektedirler. Bazı siteler ise RSS yöntemini kullanmak istemiyorlar. Eğer sizde kardeşim bende kullanmak istemiyorum diyorsanız size de şöyle bir kod verelim :

function fb_disable_feed() {
 wp_die( __(‘No feed available,please visit our <a href=”‘. get_bloginfo(‘url’) .’”>homepage</a>!’) );
 }
 add_action(‘do_feed’, ‘fb_disable_feed’, 1);
 add_action(‘do_feed_rdf’, ‘fb_disable_feed’, 1);
 add_action(‘do_feed_rss’, ‘fb_disable_feed’, 1);
 add_action(‘do_feed_rss2′, ‘fb_disable_feed’, 1);
 add_action(‘do_feed_atom’, ‘fb_disable_feed’, 1);
 add_action(‘do_feed_rss2_comments’, ‘fb_disable_feed’, 1);
 add_action(‘do_feed_atom_comments’, ‘fb_disable_feed’, 1);

Yukarıda verdiğimiz kodu temamızın functions.php adlı yerden her hangibir yere ekleyebilirsiniz. Bu sayede sitenizi RSS ile takip edemezler.
RSS Faydaları nelerdir

RSS, aslında biz makale yazarlarına çok şey katar. Çünkü bu sayede sevdiğimiz ve takip ettiğimiz siteleri kolay bir şekilde takip edebiliyoruz. Bir yazı yazdığı zaman anında şu site yeni yazı ekledi diye bilidirim geliyor ve bizde bu sayede okuyabiliyoruz. İşte tüm bunlar RSS sayesinde olan harika olaylar. Sadece RSS yazılan yazıları değil yorumları da takip etmemize olanak sağlıyor.
RSS Nasıl Kullanılır

Bir besleme okuyucu kullanarak RSS beslemelerine abone olabilirsiniz. Sitenizi RSS ile takip edilebilir hale getirmek istiyorsanız biz size Feedly kullanmanızı öneririz. Feedly kullanarak,  cihaz üzerinden RSS aboneliklerini senkronize edebilirsiniz. Ve sitenizi RSS için kullanıma hazırlayabilirsiniz  :).

Sizlere bu konumuzda Rss hakkında bilgiler vermeye çalıştık. İnanın ileride daha iyi yerlere ve daha güzel konulara değineceğiz.

Rss nedir ? Nasıl kullanılır ? adlı konumuzdan alınmıştır :).
Sonuç

WordPress evrensel en iyi İçerik Yönetim Sistemleri (CMS) biri olarak kabul edilmektedir. Kullanımı çok basittir. Hatta küçük teknik birikimi olan insanlar bile kullanabilir. Wordpress temanızı değiştirirken yukarıda yazdıklarıma dikkat ederseniz iyi edersiniz


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder