9 Şubat 2014 Pazar

Samsung Galaxy S5 çıkış tarihi


Samsung Galaxy S5 Çıkış tarihi

Galaxy S serisinin daha önceki modellerinin tanıtımı ve piyasaya çıkışı için mart ve nisan aylarını tercih eden Samsung’un Galaxy S5 ile bu rutini terk edeceğine dair dedikodular teknoloji dünyasında yüksek sesle konuşuluyor. Güney Kore menşeili internet sitesi Joseilbo’ya göre, Samsung Galaxy S5′in tanıtımı ocak ayının ortasında gerçekleştirilecek ve akıllı telefon şubat ayında raflardaki yerini alacak. Samsung’un bu tarz bir değişikliğe gitmesinin nedeni olarak ise Galaxy S4′ün 40 milyon satış rakamını aşmasına rağmen, şirket içi beklentileri karşılayamamış olması gösteriliyor.

Bir diğer Güney Kore menşeili internet sitesi ET News ise Galaxy S5 üretiminin ocak ayında Vietnam’da başlayacağını ve akıllı telefonun yılın ilk çeyreği içinde satışa sunulacağı iddiasında bulundu. Bu iddia Samsung’un Galaxy S5′in piyasaya çıkışı için mart sonuna kadar zamanının olduğu anlamına gelirken, söz konusu tarih şirketin geleneksel Galaxy S serisi çıkış takvimine daha yakın olması nedeniyle de kulağa bir nebze daha inandırıcı geliyor.

Ekran

Samsung geçtiğimiz ay Seul’de düzenlediği Analist Günü etkinliğinde önümüzdeki iki yıllık dönemde ekran çözünürlüğünü hangi noktaya götürmek istediğine dair yol haritasını kamuoyuyla paylaşmıştı. Bu yol haritasına bakınca Galaxy S5′te ekran anlamında ciddi bir sıçrama beklemek mümkün oluyor.

4K ekranlar için 2015 yılını işaret eden şirket, aradaki geçiş dönemindeyse 2560 x 1440 piksel ekran çözünürlüğünün kullanılabileceğini belirtmişti. Bu açıklama Galaxy S5 için daha iyi bir ekran çözünürlüğü beklentisini artırırken; şirketin aynı etikinlikte bükülebilen, kavisli ve hatta katlanabilen ekranlardan bahsetmiş olması da ekran formunun merakla beklenmesini sağlıyor.

Cihazı saran bir ekranın da ihtimaller arasında olduğu konuşulsa da, Samsung’un bu seçeneği Galaxy S5 dışında bir modelde uygulamasına daha fazla ihtimal veriliyor. Şirketin cihazı saran ekranı Galaxy S5′in üst sınıf versiyonunda tercih edebileceği de söylentiler arasında yer alıyor, ancak şu an için Galaxy S5′in 560 ppi piksel yoğunluğuna sahip 5 inç bir Super AMOLED ekranla gelmesi daha muhtemel gözüküyor.

Materyal

Galaxy S serisinin yeni üyesi kasasının yapımında kullanılan materyalle de mevcut modellerden ayrılacağa benziyor. ET News’te yer alan habere göre, şirket Galaxy S5 ile birlikte polikarbonattan vazgeçerek alüminyum ve magnezyum alaşımına geçiş yapacak. Güney Koreli şirketin yönünü metale çevirmesinde önemli rakipleri HTC ve Apple’ın gözde telefonlarında metal kasaların kullanılmasının önemli bir rolü olduğu düşünülüyor.

Ancak Samsung’un Galaxy S5′te kasa açısından yapmayı planladığı değişiklikler bununla da sınırlı değil. ElectronicTimes imzalı habere göre, Galaxy S5′in kasası suya ve toza karşı dayanıklı olacak. Güney Koreli şirket böylelikle bir diğer rakibi olan Sony’nin gözde akıllı telefonları Xperia Z ve Z1′e cevap vermiş olacak. Şirket Galaxy S4′te daha dayanıklı bir akıllı telefon isteyenlere Active seçeneğini sunmuştu.

Samsung’un en büyük rakibi olan Apple, bu yıl içinde gözde akıllı telefonu iPhone 5s ile birlikte nispeten daha uygun fiyatlı bir model olan plastik kasalı iPhone 5c’yi piyasaya sürmüştü. Samsung’un da benzer bir yaklaşımı uygulayarak Galaxy S5′in iki versiyonunu hazırlayacağı, bu versiyonlar arasındaki temel farkın ise kasada kullanılan materyal olacağı iddialar arasıda yer alıyor.

Kamera

Ağustos ayında ortaya çıkan Güney Kore kaynaklı bir habere göre, Samsung halihazırda optik görüntü sabitleme özelliğine de sahip olan 16 megapiksel bir sensör üzerinde çalışıyor. Galaxy Note 3′e yetişmeyen bu sensörün üst sınıf Android telefonlar için hazırlandığı belirtilirken, bu durum Galaxy S5′in söz konusu yeni sensörle birlikte piyasaya çıkma ihtimalini artırıyor. Samsung tarafından ”dünyanın en yüksek performanslı kamera modülü” olarak tanımlanan sensöre ek olarak, Galaxy S5′in tıpkı Galaxy Note 3′ün 4G versiyonu gibi 4K video çekim özelliğine sahip olması bekleniyor.

İşlemci ve pil

Apple iPhone 5s ile birlikte 64-bit işlemcilere geçiş yapmıştı. Samsung’un da Galaxy S5 ile Apple’ı takip etmesi bekleniyor. Digitimes’ta yer alan habere göre, Samsung Display ve Japan Display kısa süre içinde WQHD ekran ve 64-bit işlemci üretimine başlayacak. Digitimes’ın bu tarz haberlerdeki doğruluk oranı çok yüksek seviyede olmasa da, diğer kaynakların da benzer haberler yapması nedeniyle Galaxy S5′te 64-bit işlemcinin kullanılması ihtimali biraz daha artıyor. Samsung Galaxy S5′in 3 GB RAM ve 4000 mAh kapasiteli bir pil barındırması da öngörülüyor.

Sonuç

Samsung Galaxy S5′e dair dedikoduların dolaşımı tam gaz devam ederken, ocakta gerçekleşecek olası bir tanıtım öncesinde bu dolaşımın çok daha hızlı bir hale gelmesi bekleniyor. Henüz ortaya sızan bir görüntü olmasa da, Galaxy S5′in metal kasa ve yeni bir tasarımla gelmesi son derece olası gözüküyor. Galaxy S5′in daha iyi bir ekran, kamera ve işlemciye sahip olması da beklentiler arasında yer alıyor, ancak bu beklentilerin gerçeğe dönüşüp dönüşmeyeceğini görmek için biraz daha beklemek gerekiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder